Rámcový vzdělávací program pro žáky učebního oboru Provozní služby věnuje rozsáhlou hodinovou dotaci přípravě pokrmů v rámci odborného předmětu i rozsáhlé hodinové dotace během odborného výcviku.
V rámci školního vzdělávacího programu zařazujeme předmět zaměřený nejen na přípravu pokrmů, ale s ní související zásady zdravé výživy. Výuka je přizpůsobena žákům. Podle kapacity chápání poskytujeme žákům vědomosti a dovednosti o přípravě pokrmů podle tradičních receptur, surovinách, jejich zpracování a správného použití při přípravě pokrmů v souladu s moderními trendy odpovídajícími racionální výživě.
Odborný výcvik při přípravě pokrmů je těžištěm pro praktické osvojení dovedností a aplikaci všeobecných a odborných vědomostí. Plní funkci integrujícího předmětu, v němž se realizují praktické činnosti nutné pro získání profesionálních návyků, upevňují se zde dovednosti získané praktickou činností i teoretickou přípravou, utvářejí se potřebné návyky a získávají první zkušenosti. Žáci se učí účelné organizaci práce, hospodaření s daným materiálem, používáním techniky pro potřeby daných provozů (např. kuchyňky přímo v sociálních zařízeních nebo kuchyňky ve škole, ale i kuchyně na reálných pracovištích sociálních partnerů školy apod.), dodržování zásad bezpečnosti práce a hygienických a ekologických norem. V odborném výcviku jsou žáci vedeni k odpovědnosti za plnění úkolů a kvalitu vykonané práce. Odborný výcvik je proto vykonáván ve vhodně vybavených zařízeních pod vedením pedagogických pracovníků (speciálních pedagogů) a /nebo kvalifikovaných instruktorů.
Mgr. Taťána Kuhnová